Alkohole i aldehydy

Wszystkie alkohole alifatyczne (łańcuchowe) są dobrymi antyseptykami, środkami odkażającymi i rozpuszczalnikami. Najbardziej popularny z nich to etanol.

Etanol
Jest bezbarwną, łatwo palną, przeźroczystą cieczą o specyficznym, palącym smaku. Występuje jako alkohol bezwodny oraz alkohol. Najsilniejsze działanie bakteriobójcze ma etanol 70%. W większych stężeniach powoduje koagulację błony komórkowej drobnoustrojów, co uniemożliwia przenikanie alkoholu do wnętrza komórki.

Aldehyd mrówkowy (Formaldehydum)
W temperaturze pokojowej aldehyd mrówkowy jest gazem o charakterystycznej, duszącej woni. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. 35-40% roztwór formaldehydu w wodzie to formalina, która rozcieńczona do 4% zawartości gazu używana jest do dezynfekcji małych powierzchni i urządzeń. Jest ona stosowana przede wszystkim jako środek odkażający.

Aldehyd glutarowy (Glutaraldehyde, ALT)

Organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów. Jest środkiem skuteczniejszym od aldehydu mrówkowego, aktywnym w stosunku do form wegetatywnych bakterii, zarodników, wirusów, przetrwalników, i grzybów. Nie drażni dróg oddechowych choć może działać uczulająco powodując podrażnienia skóry, oczu i błon śluzowych. ALT jest szczególnie aktywny w środowisku kwaśnym, w którym wykazuje większą stabilność, nie ulegając szybkiej kondensacji. Nie powoduje korozji metali i nie uszkadza wyrobów gumowych, nadaje się do odkażania narzędzi chirurgicznych, endoskopów itp. 

© Copyright: Geulincx Poland Sp. z o.o - J&D Scentific Publication